Yüzyılın Sonu Cumhuriyet Konferansı’nda farklı disiplinlerden akademisyenler Cumhuriyeti değerlendirdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Birinci Yüzyılın Sonunda Cumhuriyet Konferansı: Demokratikleşme Anları, Sıradan İnsanlar ve Siyaset” başlıklı konferans, farklı disiplinlerden birçok akademisyeni bir araya getirdi. merkeziİstanbul yerleşke Türkiye’de düzenlenen konferansta, akademisyenler tarafından Cumhuriyetin ilk yüzyılı tüm yönleriyle değerlendirildi.
Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen “Birinci Yüzyılın Sonunda Cumhuriyet Konferansı: Demokratikleşme Anları, Sıradan İnsanlar ve Siyaset” başlıklı konferansta, farklı disiplinlerden 60’tan fazla akademisyenin katılımıyla Cumhuriyetin ilk yüzyılı ele alındı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden. 19 farklı konunun yer aldığı üç gün sürecek panelde, Türkiye ekonomisinden işçi sınıfının deneyimlerine, toplumsal siyasetin dönüşümünden demokratikleşme anlarına, seçmen davranışlarından Türkiye’nin dış politikasına, Kürt sorunundan laikliğe kadar pek çok konu ele alındı. siyasi temastan ideolojilere, kentsel dönüşümden edebiyata toplumsal cinsiyet ve farklı cumhuriyetçi kuşaklar ele alındı.
Cumhuriyet‘ edebi gözlüklerle bakmak
“Kurmaca Dünyasından 100 Yıla Bakmak” konulu panelde konuşan Dr. Öğretim Üyesi Engin Kılıç, Doç. Çimen Günay Erkol ve Doç. Dr. Erol Köroğlu, Cumhuriyet’in birinci yüzyılını edebiyat açısından değerlendirdi. Kılıç, “Erken Cumhuriyet Döneminde Cumhuriyet Tasavvurları” başlıklı konuşmasında Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun ankaraGünay Erkol romanını tartışırken “Hilmi Ziya Ülken’in Cumhuriyet Felsefesi, Erkeklik ve Yarım Adam” başlıklı konuşmasında Cumhuriyet dönemi siyasetinin edebiyata yansımalarını inceledi.
Doç. Dr. Erol Köroğlu ise “Babalar ve Rejim: Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Romanında Temsil ve Eleştiri” başlıklı konuşmasında Adalet Ağaoğlu’nun Ölümüne Yalan adlı romanını ve Sevgi Sosyal’in “Bir Öğle Yemeği Vakti”ni değerlendirdi. Yenişehir”. Edebiyatın Cumhuriyet’i kendine has özellikleriyle geliştirdiğini belirten Köroğlu, “Cumhuriyet’in 100. yılında edebiyatın sunduğu imkanlara daha fazla değer verilmesi gerekiyor. Geçmiş bir anlatıya ulaşmak tüm toplum için büyük kazanç olacaktır. bu da hakkıyla sindirilecektir.Umarım toplum olarak bu faydadan mahrum kalmayalım.”
“Eşitsizliklerin üstesinden nasıl geleceğimize dair somut politikalar geliştirmeliyiz”
Ayşe Köse Badur’un moderatörlüğünde düzenlenen “100 Yılda Değişen Haklar” başlıklı panelde, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Pınar Uyan Semerci ve Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan konuştu.
prof. Pınar Uyan Semerci, “Cumhuriyet’in 100. Yılında Haklardan Kabiliyetlere” başlıklı konuşmasında, Cumhuriyet’in getirdiği vatandaşlık haklarını kabiliyet kavramı üzerinden değerlendirdi. Uyan Semerci, herkesin farklı yetenek, kapasite ve yaşam koşullarına sahip olduğu bir toplumda devlet politikaları oluşturulurken, insanların yetenekleri dikkate alınarak gerçekçi politikalar üretilmesi gerektiğini vurguladı. Uyan Semerci, “Cumhuriyetin vatandaşlara tanıdığı hakların kimler için kabiliyet haline geldiğini görmek ve buna göre içinde bulunduğumuz koşullarda eşitsizlikleri nasıl aşabileceğimiz konusunda somut politikalar geliştirmek değerlidir. Yasal düzeyde, haklar bağlamında kağıt üzerinde tanınan eşitlik bu haliyle hayatımıza girmemiştir. İçinde bulunduğumuz üst üste binen krizler açısından bu eşitliği hayata geçirebilmek çok değerli; çünkü her tıbbi kriz, dezavantajlı ve kırılgan kümeleri derinden etkiler.”
‘ Gençler en az oy veren kitle.
BİLGİ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Başak Akkanmoderatörlüğünde “Seçmen Davranışları Üzerinden 100 Yıla Bakmak” başlıklı panelde “Türkiye’de Seçmen Davranışları: Genel Bir Bakış” başlıklı konuşmasını yaptı. prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Türkiye’deki çok partili döneme odaklandı. Kalaycıoğlu, 1945’ten bu yana seçmen davranışlarının nasıl değiştiğine dair bilgi verdi. Obama’nın seçildiği Amerika seçimleri incelendiğinde o dönemde sosyal medyanın kullanıldığı görüldü. Özellikle üniversitede okuyan Amerikan gençliği, seçime devrim niteliğinde katılarak ilk kez bir siyahi başkanın seçilmesini sağladı. Gençler seçime katılırsa devrim olur” dedi.
‘Önümüze baktığımızda hiçbir şey karanlık değil’
Konferansın kapanış panelinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Emeritus Prof. Dr. İlter Turan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu Konuşma yaptı. “Türk İnkılâbını Neler Ters Döndü” başlıklı bir konuşma yapan Turan, “Türkiye’de toplumdan ziyade merkezden kaynaklanan bir değişim olduğu için, değişim sonraki dönemlerde de devlet seçkinlerinin üstlendiği bir sorumluluk olarak görülüyor. Değişim, devletin yenilgiye çare araması ve toplumu bu yönde şekillendirmeye çalışmasıyla başlamıştır. Yakın zamana kadar toplumun önemli bir bölümü kırsal ve ulusal yaşamdan soyutlanmış bir şekilde yaşıyordu. Şimdi bu değişiyor ve değişim talepleri topluma doğru kayıyor.” Birinci yüzyıl sona ererken, Cumhuriyetin gelecek yüzyılı için dileklerde bulunan Turan, adaletin, özgürlüğün, hukukun üstünlüğünün ve sosyal adaletin değerine vurgu yaptı.
prof. Dr. Feride Çiçekoğlu “Bugünden Bugüne Cumhuriyet: Bugünden İleriye” başlıklı bir konuşma yaptı. Geleceğe dair iyimser bir tablo çizen Çiçekoğlu, “Artık tüm öğrencilerimiz benzer bir dil konuşuyor. Bunun için çok mutluyum. Geçmişten bugüne getirdiğimiz nice kalıntılar, nice acılar var evet; Ama ileriye baktığımda çok karanlık bir şey görmüyorum. 21. yüzyılda birçok şeyin değiştiğini görmek bana keyif veriyor. Hepinize bardağın dolu ve parlak tarafından bakmanızı öneririm.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı